De huisvesting van de woon-zorgvoorziening

De woon-zorgvoorziening is gerealiseerd in de historische boerderij "de Van Oldenbarnevelthoeve" welke de status van gemeentelijk monument heeft gekregen. De boerderij ligt aan de Laan van Koot 7 te Berkel. De boerderij stamt vermoedelijk uit begin 18e eeuw maar is waarschijnlijk nog ouder. Het is in ieder geval zeker dat zij al 200 jaar in het bezit is van de familie Koot.

Het boerderij-complex bestaat uit voor- en achterhuis, 2 stallen, kapberg en diverse bijgebouwen en is prachtig gelegen op een woonterp omzoomd door oude bomen. Het ruime boerenerf met zijn authentieke sfeer is intact gebleven. Aan 3 zijden van dit erf zullen in de toekomst op ruime afstand bedrijfsgebouwen gerealiseerd worden. De achterzijde van het erf grenst aan een grote plas, die het erf ruimtelijk verbindt met de polder. Via een voet- en fietspad dat langs het erf loopt kan men dit gebied bezoeken. Het erf is omheind en beschikt over een eigen toegangspoort en parkeervoorziening, die de bewoners niet hindert.

Aan de voorzijde van het erf ligt het voor- en achterhuis welke wordt bewoond door de heer G. Koot. Het huis zit vol authentieke details en is op een kleine interne aanpassing na geheel intact gelaten.

Direct achter het voor- en achterhuis liggen de oude koestal en kleinveestal/paardenstal. De nieuwe woon-zorgvoorziening is in deze 2 voormalige stallen gehuisvest. De stallen zijn geheel verbouwd en gerestaureerd, waarmee zij op alle vlakken voldoen aan de huidige eisen die aan een moderne woon-zorgvoorziening worden gesteld. Daarbij is de verbouwing zo uitgevoerd dat deze de oorspronkelijke historische verschijningsvorm van de boerderij niet heeft aangetast. Om de woon-zorgvoorziening optimaal te laten functioneren zijn de twee stallen zowel op de begane grond als op de verdieping met elkaar verbonden.

Het uitgangspunt bij de bouw is geweest dat voorzieningen, indeling en afmetingen van alle voorkomende ruimten geschikt zijn voor de bewoners.


Indeling

Op de begane grond liggen 4 appartementen, de gezamenlijke huiskamer met grote keuken en eetkamer en een mindervalide toilet. Op de verdieping liggen nog eens 4 appartementen en een kamer voor de slaapwacht. De verdieping is zowel per lift als twee trappen bereikbaar. Er is 1 ruimte die verdeeld is in 2 appartementen waarbij de badkamer gedeeld wordt. De overige 6 appartementen beschikken over een geheel eigen badkamer met toilet. De inrichting van de badkamer is geheel afgestemd op de (toekomstige) behoefte van de beoogde bewoners. Elk appartement beschikt over een eigen pantry. Samen met de andere voorzieningen in het gebouw zijn alle appartementen door de Belastingdienst aangemerkt als zelfstandige woonruimte.

In de gezamenlijke woonkamer is een grote zithoek, een eetkamer en een grote keuken. De eettafel is gemaakt rond de oude karnmolen die volledig bewaard is gebleven. In de keuken is de oude waterput behouden gebleven. Ter plaatse van de eetkamer ontbreekt de verdiepingsvloer waardoor de ruimte doorloopt tot in de nok van het gebouw. De oude draagconstructie van de stal komt hier fraai in het zicht. Verder is, waar mogelijk, de authentieke houten draagconstructie zoveel mogelijk in tact gehouden.

De combinatie van een historisch gebouw met moderne technieken maakt de woonvoorziening energiezuinig. In alle vloeren is vloerverwarming aanwezig die door een aardwarmte installatie wordt gevoed. In de zomer kan deze zelfde installatie koelen. De ventilatie wordt verzorgd door een warmte terugwin installatie.

De Van Oldenbarnevelthoeve is een zeer moderne voorziening in een historische jasje in een prettige omgeving.